Cultuur

Cultuur à la carte

Naast tal van kleinere cultuurorganisaties, organiseren vier gesponsorde professionele cultuurorganisaties een boeiend programma in Ostbelgien, met concerten van allerlei muziekgenres, kunsttentoonstellingen en dans- en theaterfestivals.

  • Het arsVitha Kulturforum, de cultuurorganisatie van de regio Sankt Vith, organiseert jaarlijks tussen de 60 en 80 evenementen met internationale, nationale en regionale artiesten en gezelschappen. Het programma, dat even divers als geavanceerd is, bestaat uit theater- en muziekopvoeringen, schilderkunst en schone kunsten, literatuur, cabaret, lezingen, referaten en film.
  • Chudoscnik Sunergia verrijkt de regio Eupen met tal van hedendaagse, vaak culturele niche-evenementen. Diversiteit en kwaliteit van de inhoud zijn bijzonder belangrijk voor de cultuurvereniging – dit komt onder andere tot uiting in het festival Eupen Musik Marathon – een muzikale ontdekkingsreis doorheen populaire, traditionele en experimentele genres en één keer per jaar een ontmoetingsplaats voor muziekfans uit de hele Euregio.
  • Het OstbelgienFestival is een onmisbaar evenement voor liefhebbers van klassieke muziek – van solisten tot nationale orkesten, er is werkelijk aan alle facetten van klassieke muziek gedacht.
  • Het Kulturelle Komitee der Stadt Eupen laat de harten van theater- en bioscoopfans sneller kloppen, en ook liefhebbers van jazz, cabaret en literatuur worden niet vergeten.

Drie professionele cultuurproducenten zijn voortdurend op doorreis en staan op internationale podia als ambassadeurs van Ostbelgien:

  • Het Agora Theater biedt grote en kleine theaterfans het hele jaar door een gevarieerd programma. Het werd al bekroond met verschillende nationale en internationale prijzen.
  • De Compagnie Irene K is een hedendaags dansgezelschap met bijbehorende dansschool, die voor haar choreografieën een beroep doet op professionele dansers van verschillende nationaliteiten. De muziek is speciaal voor de choreografie gecomponeerd en wordt soms live gespeeld. Daarnaast is het gezelschap organisator van het project Tanzende Stadt in verschillende steden in de regio.
  • Fithe – Het Figurentheater Ostbelgiens organiseert professionele opvoeringen voor kinderen

De cultuurcentra Triangel in Sankt Vith en Alter Schlachthof in Eupen zijn over de grenzen heen bekend. Beide cultuurcentra zijn populaire trekpleisters voor de lokale actoren en bieden regionale, nationale en internationale kunstenaars de mogelijkheid hun talent te etaleren.

Internationale dj's in een landelijke setting

Oost-Belgen houden van feesten, discussiëren nooit lang en zijn dol op lachen, en dat doen ze goed: in de zomer zorgt Seelectronic voor een elektronisch briesje op het Meer van Bütgenbach. Cocktails, strand en elektrobeats ... Ibiza stuurt zijn groeten. Er staan regionale, nationale en internationale dj's achter de draaitafels op het Trakasspa-festival en op het meakusma-festival. En op het Secret Garden Festival kunnen techno-, drum-, bass- en rockfans hun dansbenen losgooien.

Deze vier populaire evenementen zijn dankzij hun goede reputatie intussen bekend tot buiten de grenzen van Ostbelgien – voor het beroemde Britse dagblad The Guardian behoort het meakusma-festival 2017 zelfs tot de 10 beste muziekfestivals in Europa.

Tips over actuele cultuurevenementen, concerten, festivals of tentoonstellingen vindt u op de pagina's van deze aanbieders:

Tourismusagentur Ostbelgien

Kultureller Anbieter in Ostbelgien