Snel aansluiting vinden

Bruisend verenigingsleven

Oost-Belgen zijn erg sociale tijdgenoten. Het bruisende verenigingsleven staat ongetwijfeld centraal binnen de lokale culturele activiteiten. Iedereen wordt aangemoedigd om deel te nemen! In alle dorpen zijn er muziek-, zang-, theater- en sportverenigingen of dansgroepen. In totaal telt Ostbelgien ongeveer 450 erkende verenigingen met 26.612 leden en 37 jeugdgroepen met 3150 kinderen.

De meeste instructeurs en animators in de sport-, jeugd- en culturele sector werken op vrijwillige basis. De focus ligt niet alleen op de prestaties: het verenigingsleven kent een levendige welkomstcultuur – iedereen is welkom en wordt uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de gemeenschap.

De officieel erkende sociale trefpunten versterken het gevoel van samenhorigheid. Huiswerkscholen, laagdrempelige taalcursussen of samen koken – het zijn maar enkele voorbeelden van de overvloed aan cursussen die jong en oud, groot en klein, inwoners en nieuwkomers, oude en nieuwe Oost-Belgen met elkaar verbinden.

En niet te vergeten: Oost-Belgen weten hoe ze een feestje bouwen! Bijna 50 verenigingen zetten zich in voor de lokale tradities, de meeste hiervan zijn vooral actief tijdens de carnavalsperiode. In lijn met de Rijnlandse traditie is het carnaval in Ostbelgien kleurrijk, levendig en populair.