Gezondheid

Gezondheidszorg ter plaatse

Het Oost-Belgische zorglandschap bestaat momenteel uit:

  • acht rust- en verzorgingstehuizen met in totaal 751 plaatsen, sommige met specifieke architectuur en moderne woon- en zorgconcepten .
  • een psychiatrisch verzorgingstehuis met 30 plaatsen en begeleide woongroepen met 40 plaatsen.
  • verschillende diensten voor thuisverpleging en extramurale zorg.

Twee ziekenhuizen voor basiszorg en gespecialiseerde zorg:

  • das St. Nikolaus-Hospital in Eupen
  • die Klinik St. Josef in Sankt Vith

De diensten van de twee Oost-Belgische ziekenhuizen worden ondersteund door samenwerkingen met ziekenhuizen in het binnenland en in het buitenland. Met gezondheidsdiensten aan beide kanten van de grens verhelpt men onder meer het tekort aan specialisten in landelijke gebieden en garandeert men de bevolking van Ostbelgien een brede medische basiszorg.

Tweede diagnose aan de andere kant van de grens

Beide Oost-Belgische ziekenhuizen werken bijvoorbeeld samen met het Luikse partnerziekenhuis, het Centre Hospitalier Chrétien (CHC), o.a. in de neurologie voor de behandeling van patiënten met een beroerte. Met behulp van videocommunicatie kan de neuroloog in Luik in zeer korte tijd zijn goedkeuring geven aan de spoedarts in Eupen of Sankt Vith. De patiënt krijgt een diagnose van een specialist waardoor een snelle behandeling mogelijk is.

De patiënt kan zo nodig ook rekenen op een grensoverschrijdende spoedbehandeling, bijvoorbeeld met behulp van de ADAC-helikopter uit Merzbrück, die op elk moment beschikbaar is voor onze regio. Dankzij de samenwerking met het Uniklinikum Aachen op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie heeft het Uniklinikum Aachen altijd bedden voor Oost-Belgische patiënten ter beschikking.

Informatie over Oost-Belgische gezondheidszorg is te vinden op:

OstbelgienLive: Gesundheit

Sankt Nikolaus Hospital Eupen

Klinik Sankt Josef Sankt Vith