Kinderopvang

Gezinsvriendelijk leven

In Ostbelgien zijn werk en gezin goed te combineren:

  • Voor 38,12% van de kinderen onder de drie jaar is er een opvangplaats beschikbaar. We doen het dus duidelijk beter dan het streefcijfer van de EU van 33 procent.
  • Elk kind vanaf drie jaar kan gratis naar de kleuterschool.
  • Vanaf zes jaar schakelen de allerkleinsten over op de dagschool.

Voor kinderen van drie tot twaalf jaar wordt op 24 locaties buitenschoolse opvang aangeboden. Er is kinderopvang voorzien:

  • voor en na de schooltijd,
  • op woensdagmiddagen,
  • op pedagogische studiedagen,
  • op bepaalde momenten tijdens de schoolvakanties.

Bij de kinderdagverblijven in Kelmis en Hauset kunt u zelfs 's ochtends terecht, en dat zonder reservatie. Ostbelgien biedt ook buitenschoolse opvangmogelijkheden voor kinderen met bijzondere onderwijsbehoeften.

Het Regionalzentrum für Kleinkindbetreuung (RZKB) in Eupen is verantwoordelijk voor de kinderdagverblijven in Eupen en Sankt Vith en de onthaalouderdienst.

Tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen naar verschillende activiteiten, zodat hun ouders zich geen zorgen hoeven te maken over de kinderopvang en met een gerust hart kunnen gaan werken. De kinderen en tieners kunnen kiezen uit een gevarieerd aanbod: tennis, voetbalkamp of muziekworkshops – er wordt aan iedereen gedacht.

Dromen van de toekomst

Er is nog altijd werk op het gebied van kinderopvang, maar tegen 2025 wil de regering van de Duitstalige Gemeenschap voor 100% kunnen voorzien in de behoefte aan kinderopvang.

Hiervoor is speciaal een masterplan met 31 maatregelen uitgewerkt. Zo zal de opvangcapaciteit van de kinderdagverblijven in Eupen en Sankt Vith met twaalf plaatsen worden verhoogd en zijn langere openingstijden gepland. In Hergenrath wordt vanaf 2019 een volledig nieuw kinderdagverblijf gebouwd.

Een groot deel van de kinderopvang wordt gefinancierd door de overheid. Die trekt daarvoor 2,5 miljoen euro per jaar uit. Zo kunnen de ouders profiteren van tarieven die op hun inkomsten zijn gebaseerd.