Beroepsopleiding

Ambachtelijk en technisch vakmanschap zijn goud waard

De middenstandsopleiding is bijzonder populair in Ostbelgien, omdat deze een verscheidenheid aan loopbaanmogelijkheden biedt. Het brede spectrum bevat technologisch geavanceerde beroepen en beroepen in commerciële of artistieke sectoren.

Voor veel jonge mensen is de leertijd de eerste stap in de beroepswereld. Bedrijven hechten veel waarde aan de praktijkervaring van de leerjongeren. In het duale opleidingssysteem verwerven ze die praktijkervaring in de bedrijven, terwijl ze de theorie leren in de opleidingscentra.

En dit systeem loont: in Ostbelgien vindt maar liefst 95 procent van de leerjongeren, afhankelijk van de economische situatie, binnen zes weken na afloop van hun leertijd een baan. Het is dus duidelijk dat een middenstandsopleiding veelbelovende loopbaankansen en loopbaanvooruitzichten biedt.

De kwaliteit van de Oost-Belgische duale opleiding wordt regelmatig bevestigd, zelfs op internationaal niveau, bv. op de Euroskills 2017: wederom keerden de deelnemers uit de Duitstalige Gemeenschap terug met een gouden medaille en verschillende excellentieonderscheidingen van het Europees Kampioenschap voor manuele en technische beroepen.

Eén opleiding, twee diploma's

Daarnaast sluiten we samenwerkingsovereenkomsten met de Kamer van Ambachten van Aken en Trier om een dubbele graad aan te bieden. Aan de slag met een opleiding in twee landen? Geen probleem in de Duitstalige Gemeenschap! Zo kunnen automechatronici, kappers, detailhandelaren of meubelmakers met een opleiding twee diploma's behalen, die zowel in België als in Duitsland erkend worden. Zo profiteren jongeren van de kansen die de grenssituatie van Ostbelgien biedt.

"Mit einer Ausbildung in zwei Ländern arbeiten können? Kein Problem in Ostbelgien!"

Leven en leren in Europa

Zelfs voor ambachtelijke en technische beroepen is dat geen probleem! Of u nu in Frankrijk een opleiding volgt of deelneemt aan andere programma's, één ding staat vast: vakmanschap kent geen grenzen. Het is logisch dat de kennis van vreemde talen en de werkmethoden die in het buitenland opgedaan zijn, ook thuis nuttig zijn. Zo staan ambachtelijke en technische beroepen garant voor plezier én succes.