Loopbaanperspectieven

Werkgelegenheid

Oost-Belgen staan bekend als ambitieuze en goed opgeleide werknemers. Door de geografische ligging en de bewogen geschiedenis van de regio spreken de meeste inwoners op zijn minst Duits en Frans en hebben ze meestal ook een goede kennis van het Engels en het Nederlands.

Het is dus niet verwonderlijk dat het werkloosheidspercentage in Ostbelgien relatief laag is (7,3 procent in 2016). Het werkloosheidspercentage in België is 10,3 procent, in het Franstalige deel van het land zelfs 14,0 procent.

Ostbelgien is een gemeenschap waar de administratieve diensten dicht bij elkaar liggen. Een van de vele voordelen hiervan is de nabijheid van de economische en politieke besluitvormers. Zo kan snel worden ingespeeld op veranderende behoeften.

Carrière via de leertijd: meer dan zomaar een reclameslogan

De duale opleiding is van uitstekende kwaliteit: net zoals in Duitsland worden de leerjongeren in de Duitstalige Gemeenschap van oudsher opgeleid in bedrijven en beroepsscholen. Dat praktijkgerichte systeem loont, aangezien er veel vraag is naar Oost-Belgisch vaktalent: 95 procent van de leerjongeren vindt een baan binnen zes weken na hun leertijd, afhankelijk van de economische situatie.

Creatief en actief in heel Europa

Ook de creatieve sector biedt fantastische jobmogelijkheden in Ostbelgien. De meeste mensen zouden daarbij eerder aan Antwerpen of Berlijn denken. En terecht, maar precies deze tak van de economie is in volle expansie, vooral in grensgebieden en op het platteland.

Alleen al in 2017 verdienen meer dan 60 bedrijven hun geld met multimediadiensten. Er zijn tal van fotografen, muzikanten, filmmakers en evenementenbureaus in Ostbelgien gevestigd, alsook architecten en reclamebureaus. Sinds 2015 begeleidt SMart samen met de Wirtschaftsförderungsgesellschaft ongeveer 700 zelfstandigen die in Ostbelgien hun brood verdienen met banen in de creatieve sector.

Ostbelgien is een ideale omgeving voor creatievelingen: de perfecte combinatie van betaalbare ruimte, goede infrastructuur en nabijheid van grote steden. Daarnaast zijn er persoonlijke adviesdiensten, gratis vervolgopleidingen en bijeenkomsten die jaarlijks door honderden mensen worden bezocht.