Centrale liggin

De toegangspoort tot de Europese interne markt

Früher war die Grenzlage Ostbelgiens ein Nachteil. Heute ist sie der größte Trumpf: Von hier aus erreicht man in nur vier LKW-Stunden über 40 Millionen Verbraucher. Das entspricht rund 20 Prozent der Kaufkraft innerhalb der  Europäischen Union.

De Oost-Belgische economie onderscheidt zich in het bijzonder door haar centrale ligging op de Europese interne markt. De naburige agglomeraties in het Ruhr- en Rijngebied of in het Maasbekken zijn zeer snel bereikbaar dankzij uitstekende trein- en snelwegverbindingen, zoals de E40 (Brussel-Luik-Keulen) en de E42 (Rijsel-Namen-Trier).

Zelfs verder afgelegen afzetmarkten kunnen in slechts enkele uren worden bediend dankzij de zes omliggende luchthavens (Düsseldorf, Keulen, Brussel, Luik, Luxemburg en Maastricht). De afstand tot de op twee na grootste Europese zeehaven van Antwerpen is slechts 200 km. De haven van Luik ligt op slechts een boogscheut, en ook Rotterdam ligt op slechts een paar uur rijden, net als de treinstations in Aken of Luik, die zelfs een eigen TGV- en Thalys-verbinding hebben.

Dynamische branchemix

De bedrijfsstructuur in Ostbelgien wordt voornamelijk gekenmerkt door kleine en middelgrote familiebedrijven: 82 procent van alle bedrijven heeft minder dan tien werknemers in dienst. Bijna driekwart van alle werknemers in de Duitstalige Gemeenschap werkt in bedrijven met minder dan 100 werknemers.

De transport- en logistieke sector is sterk vertegenwoordigd in Ostbelgien dankzij de uitstekende vervoersverbindingen. Ook de metaalproducerende en metaalverwerkende industrie en de precisiemechanica zijn van groot belang. Ostbelgien heeft – in verhouding tot de oppervlakte – meer producerende bedrijven dan welke andere Belgische regio ook. Ook de land- en bosbouw en de houtsector spelen een belangrijke rol vanwege de bosrijke omgeving. De bouwsector tot slot is ook nog altijd sterk vertegenwoordigd.

Van Ostbelgien tot de wereld

Oost-Belgische bedrijven bieden moderne standaarden, technische knowhow en hoge betrouwbaarheid bij de vervaardiging van complexe producten, waardoor ze wereldwijd een uitstekende reputatie genieten:

  • Volgens statistieken vertrekt wereldwijd elke drie seconden een vliegtuig met componenten van Oost-Belgische makelij: bijvoorbeeld de module voor de bekende CFM 56-motor van CFM INTERNATIONAL.

  • • Internationale bedrijven zoals Coca-Cola, Eurodisney, Volkswagen of Total zijn maar enkele namen onder de trouwe en tevreden klanten van Oost-Belgische bedrijven.

  • Het merk "Ein Unternehmen aus Ostbelgien“ (Een onderneming uit Ostbelgien) staat voor kwaliteit. Heel wat bedrijven worden positief onthaald dankzij hun typisch Oost-Belgische karakter.