Ostbelgien

Leven als een Europeaan

De Europese gedachte gedijt goed in Ostbelgien. Door zijn ligging en bewogen geschiedenis is Ostbelgien onmiskenbaar uitgegroeid tot een gebied van bruggenbouwers en netwerkers. De ongeveer 77.000 Duitstalige Belgen zijn trots op hun geboortestreek in het hartje van Europa. De ontmoeting tussen Romaanse en Germaanse levenswijzen heeft ook zijn stempel op het dagelijks leven gedrukt: meertaligheid en culturele diversiteit zijn de normaalste zaak ter wereld voor Oost-Belgen. Grenzen? Noch op de kaart, noch in de geest! Door onze grenspositie zijn we niet alleen inventief, maar ook tolerant voor en nieuwsgierig naar onze medemensen.

Leven à la carte

In Ostbelgien vindt u alle voordelen van het plattelandsleven in combinatie met het recreatieve en culturele aanbod van een grote stad: hier ademt u de natuur en geniet u van fiets- en wandelpaden langs beken, valleien en meren. Wie graag aan sport doet, kan kiezen tussen algemene en topsportgerichte sportclubs. 's Avonds en in het weekend kunt u ook vaak genieten van muziekfestivals, kermissen, carnavalsactiviteiten of tentoonstellingen. Laat u meeslepen door de Bourgondische levensstijl van de Oost-Belgen, die "werken als Duitsers en leven als Fransen". En alsof dat nog niet genoeg is, voelen we duidelijk de nabijheid van het bruisende stadsleven: Aken, Maastricht of Luik liggen op slechts een steenworp afstand.

Grensoverschrijdende markten

Ostbelgien heeft heel wat te bieden: interessante beroepen, handwerk in al zijn facetten – hier vindt u vandaag uw job van morgen - ambitieuze, uitstekend opgeleide werknemers – die bovendien vaak tweetalig zijn en over de nodige interculturele bagage beschikken – alsook verbinding met internationale knooppunten zoals Antwerpen, Brussel, Düsseldorf, Amsterdam, Luxemburg en Parijs. In Ostbelgien heerst er een spannende branchemix, waar handwerk en creatieve industrieën elkaar ontmoeten en precisiemechanica en houtindustrie hand in hand gaan. En ook niet onbelangrijk, bedrijfsterreinen zijn hier nog betaalbaar.

Ostbelgien: ideaal voor kinderen

Hebt u kinderen? Dan bent u hier op het juiste adres! Onze peuteropvang is immers tot in de puntjes geregeld. Het onderwijs begint in Ostbelgien met de kleuterschool. Bovendien is het volledig gratis. Onze dagscholen doorstaan de internationale vergelijking al jaren met glans. Meertaligheid is een basiscomponent van ons onderwijssysteem. Zo bieden we onze jongeren meer kansen en helpen we hen om een studie-/opleidingsplaats of een baan te vinden in Ostbelgien zelf of in een van de buurlanden.

Open voor nieuwe dingen

In Ostbelgien voel je je snel thuis. De Oost-Belgen ontvangen nieuwkomers met warme gastvrijheid en een open geest. De mensen voelen zich nog sterk met elkaar verbonden, hier kent en helpt iedereen elkaar, zodat ook mensen met ondersteuningsbehoefte hier zelf vorm kunnen geven aan het eigen leven. Als kind, als jongere, als werknemer of op uw oude dag: er zijn tal van goede redenen om hier in een rustige en aangename omgeving te komen wonen.

Leef waar anderen hun vakantie doorbrengen – maak kennis met het typische savoir-vivre en savoir-faire. Wij staan met open armen voor u klaar!

De Duitstalige Gemeenschap in Ostbelgien is de kleinste van de vier Belgische deelstaten. Ze bevindt zich aan het drielandenpunt en grenst aan Nederland, Duitsland en Luxemburg. Hier heerst een kleurrijke en verrijkende diversiteit waarvan we dagelijks genieten, samen met onze talloze buren. Het Duits wordt als officiële taal gebruikt in de administratie, op school en in de rechtbank. Met zijn eigen parlement en regering heeft de regio vergaande bevoegdheden op het gebied van cultuur, jeugd, toerisme, sport, onderwijs en opleiding, sociale aangelegenheden, gezondheid en werkgelegenheid. Zo kan de regio snel en flexibel reageren op onvoorziene veranderingen en behoeften.